LOGO ONTWERP
EEN GOED LOGO IS BELANGRIJK
Een logo is een eyecatcher. Het laat in één oogopslag zien wie je bent. Achter een goed logo zit dan ook een verhaal. Het verhaal van jouw bedrijf or organisatie. Het is overal te zien en komt veelvuldig terug, ook in jouw algehele huisstijl.
Het valt niet altijd mee om een goed logo te ontwerpen, zodat een logo ook opvalt. Maar het is wel heel leuk om te doen! Ik probeer na te gaan wat voor een soort bedrijf je bent en wat je wilt uitstralen. Het zal duidelijk zijn dat een zakelijk bedrijf als een advocatenkantoor of een administratie kantoor een andere uitstraling moet hebben dan een ‘hip’ bedrijf.
Logo’s zijn eigenlijk meestal de basis van een huisstijl. Vanuit het logo ga je een huisstijl opbouwen. Het ontwerp van een logo kan door de tijd nog weleens veranderen. Dat mag. Het logo van Albersen Design is ook een aantal keer veranderd. De logo’s van grote bedrijven veranderen ook. Maar deze verandering houdt dan wel in dat dan ook weer de website en de huisstijl moeten worden aangepast. Ik zou zeggen met het ontwerpen: ‘zint eer ge begint’.
KLEURGEBRUIK IN LOGO’S
PANTONE MATCHING SYSTEEM (PMS)
Er valt zeker iets te zeggen over het kleurgebruik in een logo ontwerp. Van een logo wil je dat het er in al jouw uitingen hetzelfde uitziet qua kleur. Om dat te bereiken worden logo’s en huisstijlen vaak opgemaakt in PMS of Pantone kleuren. PMS (Pantone Matching System) is een systeem van gestandaardiseerde kleuren bedacht door het bedrijf Pantone. Deze kleuren zijn altijd en overal hetzelfde omdat ze van te voren zijn gemaakt. Je kunt in je ontwerp oneindig veel Pantone kleuren gebruiken maar omdat het drukken in Pantone kleuren wel duurder is dan full color drukwerk wordt er vaak gewerkt met maximaal 3 kleuren. Vanaf 4 kleuren wordt dan vaak CMYK of full color gebruikt.
CMYK
Bij 4 kleurendruk of full color worden de kleuren gemaakt uit Cyaan, Magenta, Yellow en Key (blacK), we noemen dit CMYK. Een menging van deze kleuren levert een specifieke kleur op. Alleen de menging wordt door de drukker ter plekke gedaan en op dat moment. Bij bijvoorbeeld een tweede druk als de drukker de kleuren weer gaat mengen kan er een iets andere kleur ontstaan, een kleurverschil dus. Dit wil je liever niet voor een logo of een huisstijl. Vandaar dat logo’s en huisstijlen vaak worden opgemaakt in maximaal 3 Pantone kleuren. Het logo van het COC Leiden is bijvoorbeeld gemaakt in full color, dus CMYK. Dit komt omdat de regenboogkleuren erin verwerkt zijn en zwart.
ZWART-WIT
Wist je dat een logo er ook goed uit moet zien in zwart-wit? Stel je voor dat jouw bedrijf wil adverteren in een landelijk dagblad. Deze heeft een zwart-witte opmaak. Je raadt het al: dan moet jouw logo er ook goed uitzien in zwart-wit. Of je sponsort een activiteit en komt met jouw logo ergens op een poster te staan naast de logo’s van andere bedrijven. Het kan heel goed zijn dat de vormgever van die poster besluit om al die logo’s in wit op een donkere achtergrond te zetten of in zwart op een lichte achtergrond. Ik lever daarom niet alleen logo’s aan in verschillende bestandstypen maar ook in verschillende kleurstellingen.